Med stadig galopperende boligpriser, lave renter og spådd prisvekst i uoverskuelig fremtid er det ingen skyer på himmelen. Eller? Noen boligbobler er verre enn andre!

Nå trodde du kanskje jeg skulle skrive om boligprisene og om og når de skal gå ned. Det skal jeg ikke. For det vet jeg ikke. Det tror jeg faktisk ikke det er noen som vet. Mange mener mye, og en dag får noen rett om noe. Det jeg vet er at det er høysesong i boligmarkedet. Og at jeg syns det er andre boligbobler enn de det står om i avisa du bør være redd for.

Optimismen
De fleste har vært der, optimismen, gleden, naiviteten. Oi, fikk vi tilslaget sa du? Hurra! Bare 200.000 over takst! 5 sekunder senere slår angsten inn og du lurer på hva du egentlig har gjort. Ville jeg egentlig flytte dit? Er det egentlig så lett å flytte kjøkkenet inn i stua? Hva var det egentlig megleren sa om fellesgjelden? Før du vet ordet av det står du der med en bleiebaby på armen og krangler med samboeren om det skal være laminat eller parkett, eller om det skal være eggehvitt eller skyggegrått på soverommet.

Jeg er inne i mitt femtende år som eiendomsmegler. Jeg har solgt, og ikke minst solgt inn veldig mange drømmer. Og jeg elsker det jo, å være med i entusiasmen og se dere tenke løsninger og være kreative og løsningsorienterte, gjerne i forelskelsens rus. Men på de samme 15 årene har jeg sett nesten like mange drømmer briste.

hjemmekampen

Bristepunktet
”Vi trives egentlig ikke så veldig godt i nabolaget. Det er litt langt til jobb. Det ble litt mye oppussing. Ting skjedde kanskje litt fort. Vi gikk tom for penger. ”

Når eiendom Norge legger ut sin boligprisstatistikk er den korrigert for sesongvariasjoner. Det vi med sikkerhet kan si om sesong, er at det kommer stadig flere boliger på markedet gjennom året, med en topp i juni. Er det noen sammenheng mellom dette og boligbobler som sprekker? Vel, desember er i alle fall i følge statistisk sentralbyrå den måneden i året det tas ut færrest separasjoner. Det er ikke så veldig unaturlig. Et seigpint forhold tåler jo noen måneder til med seigpining, bare for å holde fasaden ovenfor tante Olga, mor, far, svigerinna, eller barna gjennom julefeiringen.

Høysesong
Det vi også kan si med blikk på tidligere erfaringer er at andre kvartal er det kvartalet i året da flest kjøper bolig, kanskje ikke en bombe det heller. Selv nærmer jeg meg 1000 boligsalg. Av de jeg har solgt oppussingsobjekter til vil jeg anslå at ca 1 av 3 har endt med brudd. Så hvorfor går vi på smeller gang på gang? Hvorfor lærer vi aldri? Hvor kommer denne ukuelige optimismen fra?

I følge store norske leksikon er optimisme, i dagligtale en tilbøyelighet til å se lyst på livet og til å tro at alt vil ordne seg på beste måte. Men det gjør jo ikke det, i alle fall ikke for over halvparten av oss. Hvorfor ikke?

Oppussing
Psykologiprofessor John Gottman har forsket på positive og negative opplevelser i parforhold og kommet frem til at vi etter en negativ samhandling må ha fem positive, for å jevne ut den negative opplevelsen. Da jeg leste dette tenkte jeg på de knuste drømmene som har passert gjennom porteføljen min. Så begynte jeg å tenke på hvor mange av forholdene som har tatt slutt på grunn av overambisiøse oppussingsprosjekter. Det blir liksom aldri slik man hadde tenkt. Det blir for slitsomt. Man glemmer å ta vare på parforholdet underveis. Og så er det barna da, som krever sitt.

14648660269061

Samhandlingen
Jeg kan forstå det. Jeg vil ikke si at oppussing har tatt knekken på mine forhold, i eget tilfelle har nok heller min altoppslukende eiendomsmegler- og gründerpersonlighet spilt en viktig rolle. Men jeg har pusset opp selv, og gått på lignende smeller.

Jeg vet at det er en tålmodighetsprøve. Det er mange ting du må bry deg om som du ikke bryr deg om, mange ting du må gjøre som du ikke kan. Og så har du jo egentlig ikke tid. Og så blir jo alt alltid så mye dyrere enn du trodde. Og så er jo håndverkere håpløse å forholde seg til. FEM positive samhandlinger for hver negative i en sånn fase….Det er mange det!

Smellen
Sluttresultatet er så langt unna at du ikke ser det lenger. Du ser bare alt du burde gjort. Det er det du går og står i. Du burde heller tatt tak i hvorfor dere ikke har det gøy lenger, hvorfor dere ikke gleder hverandre slik dere gjorde, eller hvorfor du ikke bidrar så mye som du lovet, eller hvorfor du aldri har overskudd. Og så smeller det.

Og når den bobla først sprekker, da er det gjerne for sent. Og da skal boligen selges, og det skal gjerne skje fort. Da skal plutselig veggen males, listene fikses og nå, NÅ lager vi hotellrom-feeling på soverommet.  Nå må vi gjøre det vi kan for at noen andre skal ønske å ta over våre knuste drømmer. Ting som kan ha irritert den ene eller begge i to år fikses gjerne på to uker. Det er rart med det.

14655577534495

Den nye starten
Det er gjerne her jeg kommer inn. Det er ofte utfordrende nok å bli enig om hvilken eiendomsmegler dere skal bruke, men man blir stort sett enig. Og jeg gir råd, jeg har jo vært med på dette noen hundre ganger. Og bra går det, prisene stiger, gevinsten tas ut, penger på konto og vi ser fremover til neste prosjekt. Eller hjem som noen liker å kalle det. Og jeg liker det. Gleden av at ting løser seg. I alle fall litt. En ny start. Kanskje går det bedre denne gangen?

Skynd deg!
Nå er ikke dette et fordekt reklameinnlegg for Selvaag, OBOS eller noen andre som gir deg nøkkelen i døra. Eller en påstand om at du skal prøve å gjennomanalysere både forholdet og boligkjøpet før du klinker til. Nei, jeg syns man skal følge magefølelsen, være herlig naiv, og leve i troen på at kjærligheten overvinner alt.

Kjør på, flytt på bygda, kjøp oppussingsobjektet, gjør det selv, lån til pipa! Men du kjenner også på magefølelsen om du burde ta tak i andre ting i livet ditt enn tapet. Og da bør du vurdere å kontakte eiendomsmegleren. De fleste kan mer enn å selge, vi har vært med på dette mange ganger og vet råd. Men ikke vent for lenge, det sprekker alltid noen bobler i sommerferien!